Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο και την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.
Οι συμφωνίες υπογράφησαν στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Αγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.
Η συγκεκριμένη ενέργεια-πρόκληση έρχεται λίγο καιρό μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ λόγω των παραβιάσεων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, πραγματοποιώντας γεωτρήσεις ανοικτά των κυπριακών ακτών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημόσια αντίδραση χωρών της Μεσογείου και οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας επικοινώνησαν τηλεφωνικώς για τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης.
Τα ΥΠΕΞ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας σε σχετικές ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για παραβίαση Διεθνές Δικαίου.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου:
“Tα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου.”
Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας:
«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών»
Λεπτομέρειες για τη συμφωνία :
Από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα περάσει η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της και μετά θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη, γράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας ότι πλέον έχει εμποδίσει τις προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους και επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να κάνει συμφωνία για την ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η μεγάλη συμφωνία στη Μεσόγειο προχώρησε με οδηγίες Ερντογάν. Στην τελευταία επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής της Λιβύης στις 18-19 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες και υπογράφηκε προχθές από τους ηγέτες των δύο χωρών, αναφέρει, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η συμφωνία έγινε με μια κυβέρνηση νόμιμη ενώπιον του ΟΗΕ αποκλείει τις συζητήσεις περί νομιμότητας της συμφωνίας.
Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι στη συμφωνία ορίζεται η ΑΟΖ των δύο χωρών στη Μεσόγειο, έχει δημιουργηθεί ζώνη θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αυτή η ζώνη αποτελεί ασπίδα έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Επιπλέον εμποδίζει τις προσπάθειες συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ η Τουρκία δημιούργησε υπεροχή έναντι των κακών συμμαχιών.
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι είναι η πρώτη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπογράφει η Τουρκία με ένα κράτος παράκτιο της Μεσογείου. Με την υπογραφή της συμφωνίας η Τουρκία ανακοίνωσε επισήμως την νόμιμη κυριαρχία της περίπου στο ένα τέταρτο της έκτασης της Γαλάζιας Πατρίδας, όπως αναφέρει και γράφει ότι οι εργασίες με τη Λιβύη κράτησαν 9 χρόνια
Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η Τουρκία κάνει έκκληση και στις άλλες χώρες που έχουν ακτογραμμή και κυρίως στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.
Με πληροφορίες από KYΠΕ/ i-efimerida.gr /protothema.gr